Egholmprisen

Egholmprisen 2012

Klubbens formål er jf. vedtægterne, at udbrede rejselysten og sprede information om rejselivet, fremmede lande og kulturer.

En del af vores medlemmer gør et stort stykke arbejde for at leve op til netop de to ting – bevidst eller ubevidst - nemlig at udbrede rejselysten og sprede informationer om rejselivet, fremmede lande og kulturer.

For at belønne de medlemmer, som gør et stykke arbejde ud af at leve op til klubbens formål, men som ikke umiddelbart kommer i betragtning til den svært opnåelige Folkersenpris, eksisterer denne pris, som alle medlemmer har mulighed for at komme i betragtning til – bare man har gjort noget specielt for at udbrede rejselysten. Prisen vi taler om er naturligvis Egholmprisen, opkaldt efter vores ærede stifter: Ole Egholm. Hvor Egholmprisen oprindeligt var tiltænkt som et humoristisk alternativ til Folkersenprisen, blev den senere taget mere seriøst og blev en reel anerkendelse af en person, som gjorde noget specielt for klubben. Tidligere modtagere er bl.a. Per Allan, Martin Anker for sit forsvindingsnummer på Peak Lenin, Niels Iversen for sit store arbejde for klubben, Kirsten Kester, Claus Virmer, Jens Tidemann og – naturligvis – Ole Egholm himself.

Egholmprisen er et seriøst alternativ til Folkersenprisen. Prisen uddeles 1 gang årligt på DBK' Generalforsamling til et medlem, som gør en usædvanlig indsats i forbindelse med rejselivet og for at sprede informationer om rejselivet. Eksempler på dette kan være at rejse "på trods" - dvs. medlemmer, der formår at rejse til trods for hindringer af intern og ekstern karakter. Et andet eksempel kan være et medlem, som har formået at skabe fokus på DBK i medierne eller som har gjort en særlig indsats for at fremme rejseriet og/eller kendskab til DBK. Prisen består - ud over af selve æren - i år af et kontant beløb på kr. 2.000.

 

Og jeg tør godt allerede nu afsløre, at årets Egholmprismodtager er til stede i dag. Men hvem kan det nu mon være???

 

Personen har på et tidspunkt udtalt: ”Det fede ved at rejse er at man ikke ved, hvad der kommer til at ske”. Men det indsnævrer ikke feltet af potentielle Egholmprismodtagere væsentligt, idet rigtig mange i lokalet i dag kunne have fundet på at sige noget tilsvarende – right? Ikke desto mindre har dette citat noget større indflydelse og konsekvens for medlemmet, end hvad mange personer normalt forestiller sig.

 

F.eks. var personen en tur i Malaysia, hvor en taxichauffør skruede døren af sin taxi – fordi det var nødvendigt. Og personen har også været en tur på den kinesiske mur. Dette er jo ikke er nogen usædvanlig bedrift, hvis det da ikke lige var fordi man… sidder i kørestol… 4 kinesere bar personen i sin kørestol, hele vejen til toppen. Ved den lejlighed, dengang i 2004, opdagede vores helt for alvor, at der er meget mere, der kan lade sig gøre, end man tror. Og turen til toppen af Den Kinesiske Mur var startskuddet til at personen for alvor fik blod på tanden til rejselivet.

 

Personen er godt velbevandret i medierne, hvilket bl.a. har kastet et længerevarende interview af sig i TV2 Lorry, samt interviews i både Hendes Verden og Hjemmet – altid hvor De Berejstes Klub nævnes. Herudover er der et kapitel med hende i bogen: Først og fremmest et menneske. En bog, der fortæller 12 personers liv med - muskelsvind. Vores helt er født med muskelsvind, en art, der hedder: Spinal Muskel Atrofi.

 

Det er vist ikke længere en hemmelighed, at medlemmet er Anna le Dous, medlem nr. 514. Anna – set med en udefrakommendes øjne er det ganske enkelt imponerende, hvad du formår at opleve. Udfordringerne er store, eksempelvis om du kan komme ind på hotelværelser med din kørestol, om du kan komme ud på restauranterne, ind i togene – eller hvor du nu end skal hen. Så ved jeg godt, at du siger, at det er et spørgsmål om bare at gøre det, men!!! – i mine øjne er det meget imponerende, hvor du formår.

 

Rejserne er vist blevet en livsstil for dig, og indtil nu er det blevet til 42 lande på 6 kontinenter. Og der er vist en del flere lande under opsejling. Anna – du går foran og viser vejen for rigtig mange mennesker. Mennesker der – ligesom dengang da du kiggede op på Den Kinesiske Mur og tænkte, at der kommer du aldrig op – ikke tror, det er muligt, at rejse ud og opleve andre lande og kulturer. Og det er folk som dig, der er de rigtig gode ambassadører for rejselivet. Well done – og fortsæt med det. Jeg tror, du er lidt stolt af, at være medlem af DBK – DBK er i hvert fald meget stolte af at du er medlem af klubben.

 

Tillykke med den ærefulde pris!

Med prisen følger – ud over ære og hæder til tid og evighed – et beløb på 2.000 kr.